Intoarcerea la simplitate este o aventura destul de anevoioasa. Pe parcursul ei te dezbraci de tot felul de obisnuinte nocive si comoditati artificiale care te-au acaparat si incepi sa descoperi alt fel de a te raporta la tot ce te inconjoara,de a trai in comuniune cu natura si cu Dumnezeu.Acestea sunt legaturi stravechi pe care nu le mai simtim si care ne leaga de tot ce exista in jurul nostru formand un intreg din care si noi facem parte.Toate schimbarile din jur nostru ne afecteaza,precum si actiunile noastre produc efecte in acest intreg.

vineri, 30 mai 2014

Anghinarea - Cynara scolymus





Putine plante exista in flora mondiala cu o actiune benefica atat de intensa asupra ficatului si a vezicii biliare ca anghinarea, in icter, hepatita si post-hepatice, ciroza, diskinezie biliara, intoxicatii diverse, aceasta plante face, chiar si singura, adevarate minuni. Deasemenea ea are efecte antitoxice(stimuleaza eliminarea toxinelor prin fecale si prin diureza),
stimulente si decongestive renale, hipoglicemiante, de normalizare a valorilor colesterolului. Este deopotriva o planta utila celor bolnavi si celor sanatosi, care vor sa-si mentina aceasta stare, purificandu-si periodic organismul cu ajutorul sau.


Actiuni: antiinfectios hepatic bun (stimuleaza imunitatea nespecifica la nivelul ficatului), coleretic si colagol foarte puternic, decongestiv renal mediu, depurativ puternic (stimuleaza mai ales eliminarea uratilor), diuretic de intensitate medie, drenor hepatic bun, favorizeaza regenerarea celulelor hepatice, normalizeaza eficient valorile colesterolului, stimuleaza ficatul sa-si indeplineasca functia antitoxica, stimuleaza peristaltismul gastric si intestinal, tonic amar puternic, tonic digestiv bun. 


Indicatii: - hepatita virala A, -B si C, diskinezie biliara, sechele post-hepatice, ciroza hepatica, leziuni ale ficatului (experimentele clinice au pus in evidenta faptul ca anghinarea determina refacerea structurii normale a ficatului si regenerarea celulelor hepatice) – se administreaza sub forma de pulbere, in cure de minim 3 luni.
- constipatie atona, atonie digestiva – se administreaza sub forma de pulbere, cu 15 minute inainte de fiecare masa.
                - digestie lenta, anorexie – pulbere, se ia inainte cu 10 minute inainte de fiecare masa.
               - eczeme, boli de piele de etiologie diversa (psoriazis, acnee, dermatita de contact) – se administreaza sub forma de infuzie combinata. Tratamentul dureaza 3-6 luni.
               - diabet (scade glicemia), valori crescute ale colesterolului – se consuma 1-2 cani pe zi din infuzia combinata preparata din aceasta planta.
               - infectii renale, insuficienta renala – se administreaza sb forma de infuzie combinata (obtinute prin macerarea prealabila a plantei inainte de a fi amestecata cu infuzia racita).
               - ischemie cardiaca sau hipertensiune asociata cu valori marite ale colesterolului – pulbere, in cure de lunga durata (minim 3 luni).



Mod de preparare si administrare :

Pulberea – planta se macina fin dupa care se cerne prin sita pentru faina alba. Se ia, de regula, o lingurita rasa de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba, vreme de 10-15 minute,dupa care se inchide cu apa. Pulberea nu se pastreaza mai mult de 7 zile, deoarece i se altereaza proprietatile.
            Infuzia combinata – o lingurita de parti aeriene uscate si maruntite se pun in jumatate de cana de apa de izvor sau plata si se lasa la macerat aproximativ 8 ore, dupa care se filtreaza, maceratul se pastreaza, iar planta ramasa se opareste cu inca jumatate de cana de apa, dupa care se lasa la infuzat o jumatate de ora, se filtreaza si se lasa la racit ; in final se amesteca cele doua extracte. Se consuma 2-3 cani pe zi, pe stomacul gol.

Precautii

            Planta este extrem de amara si destul de greu de suportat atunic cand este administrata pe durate lungi de timp sub forma de pulbere sau de infuzie combinata. Din acest motiv in curele de lunga durata este mult mai utila folosirea tincturii diluate in apa.
            La persoanele foarte devitalizate, slabite, cu apetit si putere de digestie foarte oscilanta administrarea de anghinare pe termen lung, de ordinul saptamanilor, poate produce un dezechilibru organic tradus prin diminuarea apetitului, usoara stare de agitatie, scaderea puterii de munca.

O reteta deosebita

            Iata o reteta pe care am cules-o de la un vindecator cu plante din zona Buzaului, reteta ce a dat rezultate exceptionale in cazul afectiunilor hepatice (cazuri de hepatita C, ca adjuvant in ciroza hepatica, sechele dupa hepatite).
"Se  culeg frunze proaspete  de  anghinare  şi  se  lasă  la  uscat  într-un
loc  ferit  de  soare,   dar   unde   este  mult  aer  (într-un  pod  sau  pe   un balcon).  Se procedează în  mod similar cu florile şi  tijele  de  rostopască, frunze  de  păpădie,   frunze  de  frasin  şi  flori  de  sunătoare.   Mai  avem nevoie  de  o  rădăcină  de  măcriş  de  grădină,  pe  care  o  vom  culege,  o vom  spăla,  o  vom  tăia  în  bucăţele  mici  şi  o  vom  usca  la  soare.  Este important  culegem  plante   viguroase  şi  sănătoase  şi    le  uscam  în aşa   fel  încât  ele      nu  se   înnegrească   sau      se   decoloreze.   Vom prepara  apoi   un  amestec  astfel:   tăiem  plantele  foarte  mărunt  cu   un cupt  şi  apoi  le   amestecăm   în  acelaşi   vas  de  pământ  sau   de  plastic, luând din  Fiecare atâtea  linguri cât e necesar:
Anghinare - 3 linguri Rostopască  -1  lingură Sunătoare -1  lingură
Frunze  de păpădie  - 2 linguri Frunze  de frasin -1  lingură Rădăcină de măcriş -1  lingură
După  ce  le  amestecăm  pe  toate  bine  în  vas,  le punem  în pungă  de
hârtie  şi  le  păstrăm  la  răcoare.   Vom  face  apoi  din  acest amestec  câte un  litry  de macerat la  rece,  pe  care  îl  vom  bea  pe parcursul  unei  zile. La  un  litru  de  apă  punem  2  linguri  de  amestec  şi  lăsăm  la  macerat peste noapte,  iar dimineaţa  filtrăm preparatul şi  bem  câte  o cană  cu 30 de  minute  înainte  de  fiecare  masă.

Cu  această  reţetă  s-au  simţit  foarte   bine  oameni  dintre  cei  care aveau  ficatul  congestionat  de  ani  de  zile.   La  fel,   cei  care  au  fierea leneşă  şi  chiar  câpva  care  au  venit  disperap pentru    nu  găseau  nici un   leac  pentru   hepatită   cu   virusul   C  mi-au   scris      după   câteva săptămâni  de   tratament  le-a   venit  din  nou  pofta  de  mâncare,  s-au îngrăşat  şi  se  simt  de  parcă  nu  ar  avea  nimic.  Asta  nu  înseamnă  boala Ie-a trecut - pentru că  este  boală grea - dar i-a ferit Dumnezeu de multe probleme  şi,  cine  ştie,   unii poate  chiar  nu  mai  au  nevoie  de pastile  deloc.  Am  dat  anghinare  şi  la  cei  care  erau  bolnavi  de  ciroză pentru că ani de zile au băut şi şi-au distrus viaţa şi această plantă (dar mai  ales  amestecul)  le-a  lungit zilele  cu  ani  buni  faţă  de  ce  le-au  zis medicii..."

Sursa:

" PLANTE MEDICINALE MIRACULOASE

DIN FLORA ROMÂNIEI " - Tudor Ilie Mihai Minoiu
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu